Review: Aeotec Door/Window Sensor 7

Review: Aeotec Door/Window Sensor 7

Het is alweer een tijd geleden dat wij een review mochten maken van een Aeotec product. Deze keer behandelen wij de gloednieuwe doorwindows sensor 7. 
Lees snel verder wat dit product zo bijzonder maakt.


Aeotec is een oudgediende als het gaat om Z-Wave producten. Ze maken al meer dan 12 jaar draadloze domotica producten. Dus van deze fabrikant mag je een hoop ervaring verwachten als het gaat om bouwkwaliteit en compatibiliteit. 

We gaan zien of dit ook het geval is bij de door/window Sensor 7.
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een deur- en raam sensor. Je kunt hiermee registeren of een raam/deur open of dicht is. Handig voor een alarmsysteem of een lamp aan te zetten als je een deur opent.

Hij communiceert draadloos via de Z-Wave plus protocol met de smart home. Hiernaast maakt hij ook gebruik van de nieuwe Z-Wave S2 protocol. Hierdoor is de communicatie 50% sneller, is er een betere encryptie en is het batterijverbruik beter. Aeotec zegt zelfs dat hij 66% minder verbruikt, dat scheelt toch weer een aantal batterijen.

 "Altijd een politieagent bij je voordeur"

Deze sensor weet al eerder van de inbraak dan de inbreker zelf. Hij heeft namelijk een speciale inbraak algoritme ingebouwd. Hoe dit precies werkt wordt er niet verteld op de Aeotec website. Maar op de verpakking staat dat hij ook een ingebouwde gyroscope heeft. Hierdoor kan hij trillingen detecteren.

Deze sensor valt op door zijn strakke vormgeving en het kleine formaat. De sensor is namelijk maar 71 x 19 x 18mm (lxbxh) en de magneet maar 8x20x11 mm, wat hem één van de kleinste sensors op de Z-Wave markt maakt. Het is maar een door sensor, dus je gaat er niet de hele dag naar kijken, maar de behuizing is natuurlijk wel van plastic. Maar doordat hij niet super glad is, ziet het geheel er niet goedkoop uit.

Aan de bovenkant zitten 4 gaatjes om een binaire sensor rechtstreeks op de sensor aan te sluiten. Je kunt bv een temperatuursensor.

Hij wordt gevoed door een ER14250 (1/2 AA) batterij die je wel meer ziet in domotica producten. Je kunt hem ook voorzien van een externe voeding mocht je dit willen. Meer informatie kun je hier vinden: https://aeotec.freshdesk.com/support/solutions/articles/6000224076-door-window-sensor-7-with-external-power-supply-

Hij is te koop voor €40 wat hem gunstig geprijsd maakt t.o.v. de concurrentie. 


Wat krijg je:

- Sensor
- Magneet
- Batterij ER14250
- Platte magneet (voor als je de magneet kwijt bent)
- 2x dubbelzijdige sticker voor sensor
- 2x dubbelzijdige sticker voor magneet
- 4 schroeven en plugs
- Handleiding (ook Nederlands)


Specificaties:

- Batterij: ER 14250 (1/2 AA)|
- Protocol: Z-Wave Plus (en S2)
- Levensduur batterij: 3 jaar (5x open en 5x dicht per dag)
- Afmetingen:
 - Sensor: 71 x 19 x 18mm (lxbxh)
 - Magneet 8x20x11mm (lxbxh) 

 


Grootte:

Uiterlijk:


Wij zullen deze sensor gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)


Homey

Als eerste gaan we deze sensor toevoegen aan de Homey. Om hem toe te voegen halen we het kapje van de sensor af. Dit kun je doen door aan de bovenkant een lipje in te drukken. Vervolgens start je de Homey APP op en ga je naar je apparaten. Druk vervolgens op het plusje bovenin en zoek Aeotec door/window sensor 7 op. Mocht je APP nog niet hebben dan zal deze eerst geïnstalleerd worden. 

Als je het toevoegen hebt gestart verwijder je het lipje bij de batterij van de sensor. De LED aan de voorkant zal rood gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gestart. Mocht dit niet lukken dan moet je de tamper schakelaar 3x binnen 1,5 seconde indrukken. Deze zit overigens aan de binnenkant en zit onder het veertje. De LED zal in dit geval 2 x oplichten.

Hij werd netjes toegevoegd en zie hem bij mijn apparaten verschijnen.

Als laatste stap plaats ik de sensor op de definitieve plek met de bijgeleverde stickers of schroeven. Let op dat de magneet niet meer dan 2 cm van de sensor af zit en dat de markeringen aan de zijkant tegenover elkaar zitten.

Na het plaatsen op de definitieve plek valt meteen op dat de sensor zeer snel reageert. Zo snel heb ik dat nog niet eerder gezien bij een Z-Wave sensor. Ook de tril sensor en tamper sensor werken zoals het hoort.

Installatie:

Apparaten:

Ik zie de sensor bij mijn apparaten en hij werkt zoals het hoort.

Configuratie:

Er zijn een paar configuratie mogelijkheden aanwezig. Voor alle mogelijkheden lees verder in dit artikel.

Flow opties:

ALS:

EN:

Voorbeeld flow:

Als voorbeeld willen wij graag laten zien dat als je de deur opent, en het is na zonsondergang, dat dan de lamp in de hal wordt aangezet.

 •  

Zipato/Zipabox

Volgende controller is de Zipabox. Als eerste halen we het kapje van de sensor af. Dit kun je doen door het lipje aan de bovenkant in te drukken en het kapje eraf te halen. Vervolgens log je in op Zipabox en ga je naar je apparaten. Klik vervolgens op "add new device" en hierna op Z-Wave. De controller zal eerst de sensor resetten en dan toevoegen. Dit kun je starten door het lipje bij de batterij te verwijderen. Hij werd gereset, waarna we 3x binnen 1,5 seconde op de tamper schakelaar moesten drukken aan de zijkant van de sensor.

De sensor wordt gevonden maar ik zien alleen de tilt sensor bij mijn apparaten verschijnen.  Wij kennen natuurlijk wat trucjes om deze sensor als nog aan de gang te krijgen. Dit hoort uiteraard niet.

Wat je kun doen is naar de configuratie van het apparaat te gaan en hier de "acces control" en "Home security" op te zoeken. Hierbij zet je vervolgens het vinkje "show as device" aan. 

Installatie schermen:

Dashboard:

Helaas werkt de tilt sensor niet. Hij slaat bij mij 1 keer aan en uit en dan blijft hij uit. Het tamper alarm werkt wel.

Configuratie:

Rule creator opties:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat bij het openen van de deur, en het is na zonsondergang, dat de lamp in de hal aangezet wordt.


Fibaro Home Center 2

We hebben deze sensor nu bij 2 controllers succesvol toegevoegd dus bij de HC2 van Fibaro moet dit ook wel gaan lukken. Het toevoegen gaat weer door de controller in de "toevoegen" stand te zetten. Dit kun je doen door naar je apparaten te gaan en dan op "add new device" te klikken. Hierna op ADD om het op te starten. 

Als je het toevoegen hebt gestart verwijder je het lipje bij de batterij van de sensor. De LED aan de voorkant zal rood gaan knipperen om aan te geven dat het toevoegen is gestart. Mocht dit niet lukken dan moet je de tamper schakelaar 3x binnen 1,5 seconde indrukken. Deze zit overigens aan de binnenkant en ziet er uit als een veer. De LED zal in dit geval 2x oplichten.

Hij werd hierna toegevoegd aan de HC2. Het valt mij op dat er gemeld wordt dat er nog geen template beschikbaar is. Ondanks dit, zie ik de sensor op mijn dashboard verschijnen. Er komt ook een bewegingssensor bij, welke voor de tilt functie is bedoeld. Helaas werkt deze niet.

Installatie schermen:

Dashboard:

Configuratie:

Scene opties:

Voorbeeld scene:

Ik wil, als 's nachts de deur geopend wordt, dat de lamp in de hal aangezet wordt. De nacht functie regel ik met een LUA script van Robbshop.


Vera Plus:

Om deze sensor toe te voegen verwijderen we eerst het kapje. Dit kun je doen door het knopje aan de bovenkant in te drukken en de kap los te halen. Hierna log je in op de Vera en ga je naar je apparaten en klik je vervolgens op "add new device". Je zoekt vervolgens de door/window sensor 7 op. Helaas werd hij niet gevonden. We zullen hem dus als generic apparaat moeten toevoegen. Als het toevoegen is gestart verwijder je het lipje bij de batterij. Hij zal dan automatisch gevonden worden en toegevoegd. Helaas was dit niet het geval bij mij, maar je kunt het toevoegen ook starten door 3x binnen 1,5 seconde op het knopje boven de batterij te drukken.

Hij werd gevonden maar ik zie hem als schakelaar en bewegingssensor verschijnen bij mijn apparaten. Dit is uiteraard niet zoals het hoort. Gelukkig kun je via een omweg deze sensor wel werkend te krijgen. Dit kun je door het apparaat type te wijzigen bij de "advanced" configuratie.

Gebruik hiervoor de onderstaande instellingen:

device_file: D_DoorSensor1.xml
device_json: D_DoorSensor1.json
category_num: 4
subcategory_num: 1
device_type: urn:schemas-micasaverde-com:device:DoorSensor:1

Als je dit gewijzigd hebt moet je even de z-wave engine opnieuw opstarten (of de hele Vera). Dit kun je doen door naar: Settings -> Z-Wave Settings en dan naar "Advanced" tab te gaan en vervolgens op "Reload engine".

Installatie:

Dashboard:

Configuratie:

Omdat deze sensor niet op de juiste manier gevonden wordt, zal je zelf de configuratie moeten invoeren als je hier wat in wil veranderen. De configuratie mogelijkheden kun je verderop in dit artikel lezen.

Scene opties:

 •  

Voorbeeld scene:

Als de deur wordt geopend en het is na zonsopgang, is dan moet de lamp aangezet worden.


Domoticz

Volgende is de opensource controller van Domoticz. Ik gebruik deze samen met de Aeon Labs USB Z-Wave stick. Als eerste haal je het kapje van de sensor af. Dit kun je doen door het knopje aan de bovenkant in te drukken en de kap eraf te halen.

Vervolgens ga je naar naar het menu item "setup" en hierna naar "hardware". Vervolgens klik je op setup van de Aeon Labs controller en ga je naar include node secure (aan de rechterkant). Het "leren" zal starten op de controller. Vervolgens verwijderen we het lipje bij de batterij. De sensor zou dan automatisch gevonden moeten worden maar helaas is dit niet het geval. We kunnen het toevoegen ook starten door het knopje boven de batterij 3x snel binnen 1,5 seconde achter elkaar in te drukken.

Hij werd netjes gevonden en ik zie de configuratie, het tamper alarm en de door sensor. Helaas werkt de tilt sensor niet.

Installatie:

Dashboard:

Voorbeeld event:

Ik wil graag dat als de deur wordt geopend en het is na zonsondergang, dat de lamp in de hal aangezet wordt.


HASS

Als laatste voegen we de sensor toe aan Home Assistant. Om hem toe te voegen halen we het kapje van de sensor af. Dit kun je doen door aan de bovenkant een lipje in te drukken. Vervolgens loggen we in op de controller en gaan naar het Z-Wave gedeelte Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. 

De volgende stap is om het lipje bij de batterij te verwijderen waardoor de sensor automatisch gevonden zou moeten worden. Helaas is dit niet het geval bij mij. Maar je kunt het toevoegen ook starten door 3x binnen 1,5 seconde op de tamper schakelaar te klikken. Hij werd gevonden maar helaas niet als een deursensor. Hij werkt wel maar als "open" geeft bij een 22 en als dicht een 23. De tamper schakelaar werkt ook niet helemaal goed. Deze geeft een 3 bij alarm en een 0 bij geen alarm. Dit maakt je apparaten natuurlijk niet echt overzichtelijk maar voor het maken van een regel is hier natuurlijk wel mee te werken.

Installatie schermen:

Dashboard:

 •  

Config:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat als de deur geopend wordt en het na zonsondergang is, dat dan de lamp in de hal aangezet wordt. Als de deur gesloten wordt moet de lamp weer uitgaan.


Parameters:

1) Mode externe/interne sensor

Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Intern), 1 (Extern)

2) Deur/raam status

Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (dicht als magneet dichtbij is), 1 (open als magneet dichtbij is)

 
3) LED indicaties

Standaard instelling: 7
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (bij open/dicht), 2 (bij wakker worden),  4 (bij tamper), 7 (Alles)

4) Bereiktest bij 2 dubbelklik tamper schakelaar

Standaard instelling: 0
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (aan)

14) Trilsensor Aan/uit

Standaard instelling: 1
Beschikbare instelling: 0 (Uit), 1 (aan)

15) Trilsensor gevoeligheid

Standaard instelling: 50
Beschikbare instelling: 0 (Laag) - 100 (hoog)


Concurrentie:

Als je Z-Wave deur/raam sensoren gaat vergelijken kom je al gauw terecht bij de Fibaro door/window sensor. Als je hem met deze vergelijkt is de Fibaro variant net wat kleiner (71 x 18 x 18 mm versus 71 x 19 x 18mm (L x W x H). Maar eerlijk gezegd ga je die 1 mm verschil niet terug zien in de praktijk. 

De Aeotec maakt gebruik van de nieuwe Z-Wave standaard (S2 Z-Wave) dus deze zal sneller reageren, is beter beveiligd en de batterij gaat langer mee. Qua prijs is de Aeotec de winnaar met zijn € 40,- de Fibaro kost namelijk €49,95. Deze is wel verkrijgbaar in verschillen kleuren. 

Beide sensoren hebben de mogelijkheid om via een externe poort een droog contact of drukknop aan te sluiten. 

Als laatste verschil wil ik opnoemen dat de tamper schakelaar (om sabotage te detecteren) bij de Aeotec beter is geregeld. Deze heeft namelijk een trilsensor ingebouwd wat voor extra detectie zorgt.

Er zijn natuurlijk nog meer Z-Wave deur sensoren zoals de Hank door/window sensor en de Neo Coolcam door/window sensor. Deze is een gunstigere geprijsd (25/35 euro) maar is qua formaat groter. 

Ga je voor goedkoop dan neem je een Hank of Neo Coolcam. Wil je wat meer opties en een wat kleiner/mooier uiterlijk dan wint de Aeotec. Omdat deze wat goedkoper is. Let wel goed op dat hij ondersteund wordt door je controller. Dit is namelijk bij de Fibaro variant beter geregeld.


Veelgestelde vragen:

Hoelang gaat de batterij mee?
Volgens Aeotec gaat de batterij 3 jaar mee (bij 5x open en 5x dicht per dag)

Wat voor een batterij moet er in deze versie?
Een LS14250 batterij.

Hoe moet ik hem plaatsen bij een deur?
Deze sensor kan zowel aan de binnenkant van het kozijn als aan de buitenkant geplaatst worden. Zorg altijd dat er niet meer dan 5 mm tussen de magneet en de sensor zit. Er zit een klein streepje op de sensor en magneet deze moeten recht tegenover elkaar zitten.

Kan ik deze deursensor ook buiten gebruiken?
Officieel niet.


Video review:


Conclusie:

Met deze door/window sensor 7 van Aeotec kun je detecteren of een raam open of dicht is. Handig dus voor een alarmsysteem of om een lamp aan te laten gaan als je een deur opent. Hij is strak vormgegeven en behoort tot 1 van de kleinst Z-wave sensoren op de markt. De bouw kwaliteit is prima op orde en het behuizing ziet er niet goedkoop uit. De sensor wordt compleet geleverd inclusief extra stickers. Er zit zelfs een extra platte magneet bij.

Hij is goed beveiligd door de nieuwe S2 Z-Wave standaard. Naast deze extra beveiliging laag is het verbruik van de batterij een stuk beter. Aeotec geeft zelfs aan dat je pas na 3 jaar de batterij (1/2 AA) hoef te verwisselen. Wat ook een feature van deze nieuwe protocol is de reactie snelheid. Deze is tot 50% sneller dan de normale Z-Wave. In de praktijk zie ik inderdaad dat hij echt sneller reageert.

De tamper schakelaar op deze sensor is uniek omdat er gebruik wordt gemaakt van een tilt sensor. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om de sensor zonder alarm van de deur af te halen.

Zijn er ook nog nadelen aan de sensor? Nou eigenlijk niet, behalve dat de ondersteuning, voor met name de tilt sensor, nog niet op alle controllers op orde is. Dit is jammer maar zal een kwestie van tijd zijn.

Hij is te koop voor €40.

 

+

S2 Z-Wave
 - Batterij gaat zeer lang mee
 - Snelheid
 - Goede beveiliging
Prijs
Ziet er netjes uit
Compleet geleverd
Kan worden aangesloten op vaste voeding

 

-

Ondersteuning nog niet op orde
 

Wij willen Aeotec bedanken voor het beschikbaar stellen van deze sensor:

 

 

Wil je deze sensor kopen?:

  

Getest met:
Homey, Firmware 2.5.2, APP: 2.8.1.933, APP Aeotec: 2.0.36
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.170
Vera Plus, firmware 1.7.2414
Domoticz, firmware 4.10717
HASS, firmware 0.98.2

 

Reacties (2) -

 • Lars

  19-11-2019 21:16:00 | Antwoord

  Het mooiste aan deze sensor is de tilt optie, helaas krijg ik die niet werkend.
  wou er de kantel stand van de garage deur mee detecteren.
  Zipato controller.

 • lars

  20-11-2019 11:58:52 | Antwoord

  Hi Larsoudenijhuis,

  Ticket: aeotec.freshdesk.com/helpdesk/tickets/1440328

  The Tilt Sensor is connected to the Magnet sensor, unfortunately the tilt sensor status will only change if the sensor has been tilted and moved away from the magnet at the same time.

  The Tilt Sensor will go into a close status if the magnet sensor is in a closed state.

  -

  If you need the tilt sensor separately, i would suggest using a dry contact connector for the external sensor of the unit: Door / Window Sensor 7 as a dry contact sensor.

Reactie plaatsen