Review: Aeon Labs Smart Bulb

Review: Aeon Labs Smart Bulb

De Aeon Labs Smart Bulb is een LED lamp welke je kunt dimmen en van kleur kunt laten veranderen. Wij hebben hem al een tijd in bezit maar door de slechte ondersteuning door diverse controllers hebben we nog geen goede review kunnen maken. We gaan kijken of dit na 1 jaar al beter geworden is.

Zoals al gezegd is de lamp een LED lamp. Hierdoor is hij een stuk zuiniger dan een ouderwetse gloeilamp. Hij verbruikt maar 9W en heeft toch 750 lumen tot zijn beschikking, wat behoorlijk veel licht is. Op de doos staat dat je zelfs tot 90% kunt besparen in kosten.

Via de ingebouwde RGB LED kun je volgens Aeotec 16 miljoen verschillende kleuren maken. Vaak krijg je door rood, groen en blauw te gebruiken geen mooie witte kleur. Om dit probleem op te lossen is er een witte LED ingebouwd. Deze kun je blauwer (kouder) en geler (warmer) maken. De temperatuur loopt van 2580 tot 7050K. 

Naast de aan/uit mogelijkheid is deze lamp ook te dimmen. Hij werkt via de Z-Wave plus protocol, hierdoor krijg je:

- Beter bereik
- Over air firmware update mogelijkheid
- Verbeterde "healing"
- Meer bandbreedte 

Deze lamp is te koop via onze partner voor € 59,99.


Wat krijg je:

- Bulb
- Handleiding (engels)


Video review:


Uiterlijk:


Installatie:

Ik zal de installatie testen op de volgende controllers:

- Athom - Homey
- Fibaro - HC2
- Zipato - ZipaTile
- Vera Plus


 

Homey:

Het toevoegen van de LED bulb gaat door in te loggen op de Homey en naar apparaten toe te gaan. Vervolgens druk je op de plus en zoek je op Aeotec. Vervolgens installeer je de plug-in (als deze nog niet geïnstalleerd is) en selecteer je de Bulb.

Hierna is het een kwestie van de lamp voorzien van stroom en hem 5x achter elkaar aan en uit te zetten. De lamp zal gaan knipperen om aan te geven dat hij toegevoegd wordt. Hij zal vol gaan branden indien het gelukt is.

Als het toevoegen succesvol is, zal hij verschijnen bij je apparaten. Je krijgt de mogelijkheid om de kleur te wijzigen (RGB), de kleurintensiteit en je kunt ook alleen de witte LED aanzetten en deze warmer of kouder maken. Het selecteren van de kleur gaat wat moeizaam omdat er alleen maar een slider beschikbaar is. In andere systemen krijg je in 1 overzicht een kleurenpalet te zien. Het leuke bij de flow editor (hier kun je regels maken) is dat je simpel meerdere kleuren in elkaar kan laten overvloeien, een regenboog kan maken of willekeurige kleuren kan laten tonen.

Installatie schermen:

 

Apparaten: • RGB kleur


 • Kleurintensiteit


 • Warm/koud kleur 

 

Opties voor flow editor


Zipato:

Deze lamp toevoegen aan de ZipaTile kun je doen door naar je dashboard te gaan en op "toevoegen apparaat" te klikken. Vervolgens selecteer je de z-wave protocol. 

Hierna is het een kwestie van de lamp 3x snel aan/uit doen. De lamp zal dan eerste verwijderd/gereset worden. Als dit gelukt is zal de lamp rood gaan knipperen.

De lamp kan hierna gevoegd worden. Dit doe je weer door hem snel aan/uit te doen. Als het gelukt is zal hij groen gaan knipperen.

Via het apparaat gedeelte en in de APP kun je de lamp bedienen. Je krijgt de mogelijkheid om een kleur te selecteren via de RGB optie. Om wit licht te krijgen kun je de "white mode" gebruiken. Hij gebruikt dan alleen de witte LED. Deze kun je kouder en warmer maken via een schuifje.

 

Installatie schermen:

 

Apparaten:

 

Opties in rule creator • Action


 • Sensor


 • Meter


 • Set

Fibaro HC2

Ik heb de lamp ook toegevoegd aan de Fibaro HC2. Dit doe je door in te loggen en naar het device gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op "add or remove device" en op de add knop. Hierna moet je de lamp uit en aan doen om hem toe te voegen. Als het toevoegen is gelukt zal hij oplichten. 

Er wordt gemeld dat er geen template gevonden is. Dus dit beloofd meestal niet veel goeds. Mijn vermoedens kloppen ook want op het dashboard kun je alleen de lamp aan/uitzetten en het lichtniveau bepalen. Er is dus geen optie om de kleuren te veranderen.

Dashboard:

 

Scenes: 

 

In de Fibaro HC2 is dus alleen de dim en aan/uit optie beschikbaar. Helaas zijn dus niet alle opties beschikbaar en is dus deze lamp een dure oplossing.


Vera Plus

De lamp toevoegen op de Vera gaat door naar je apparaten te gaan en voor "add device" te kiezen. Vervolgens zoek je op bulb en selecteer je de Color Light Bulb (Aeon ZW098). Zet vervolgens de lamp aan. Hij zal hierna gevonden worden door de Vera. Als hij gevonden wordt zal de LED wit oplichten, indien het niet gelukt is zal hij van kleur veranderen. 

Op je dashboard krijg je een slider en de mogelijkheid om de kleur (RGB) te veranderen. Er is tevens een mogelijkheid om de witte LED warmer of kouder te maken.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

 Dashboard:

Scene creator:


Parameters:

27 Circulatie kleuren LED

Bij het aanzetten kun je standaard instellen dat de led van kleur veranderd.

Waarde: 2 Circulatie aantal
Waarde: 3 Snelheid van kleurverandering
Waarde: 4 (LSB) De tijdsduur tot de kleur veranderd

In de handleiding staat een zeer uitgebreide tabel van alle waardes.


Conclusie:

Deze RGB(W) lamp is een mooie alternatief voor de Philips HUE lampen. De kleuren zijn goed instelbaar en je kunt er lekker mee spellen. De witte LED is een zeer fijne toevoeging omdat wit uit RGB niet altijd even mooi is. Hij is ook nog Z-Wave plus, dus goed voorbereid op de toekomst.

Het is jammer dat deze lamp niet goed werkt met de Fibaro HC2. Je hebt alleen de beschikking over het aan/uit en dim gedeelte. Ander punt waar je op moet letten is dat deze lamp wat groter is dan een normale gloei- of LED lamp.

Het toevoegen gaat soms wat moeizaam omdat je de lamp snel aan en uit moet zetten. De lamp reageert hierdoor soms wat traag waardoor je hem weer uit zet ipv aan.

Dus zoek je een lamp om verschillende sferen te creëren in je kamer: Dan is de Aeon Labs - Smart bulb een mooie optie.

 

+

Z-Wave Plus
Witte LED voor betere witkleuren
16 Miljoen kleuren tot je beschikking

 

-

Niet alle opties zijn beschikbaar op de Fibaro HC2 (2017-01-24)
Kan soms net even te groot zijn

 

 

Wij willen Aeon Labs bedanken voor het beschikbaar stellen van deze Bulb. 

 

Wil je de Aeotec - Smart bulb kopen:

 

 

Getest met:
Homey, Firmware 1.1.2, APP: Aeon Labs v 1.2.7
ZipaTile, firmware 1.1.38 
Fibaro HC2, firmware 4.104
Vera Plus, 1.7.2414

 

Reacties (2) -

 • Michel

  10-2-2017 20:22:08 | Antwoord

  Erg bedankt voor de review. Wat ik mis zijn een aantal zaken:
  Kan je deze lamp draadloos aan en uit schakelen met een wip wand schakelaar in beide standen (aan/uit)?
  Heb je 2 (fase/schakel) of 3 (fase/schakel/nul) draden nodig?
  Kan je deze lamp schakelen en dimmen met een tastschakelaar?
  Kan je deze lamp schakelen en dimmen met een dimmer?
  Wat is het verbruik zowel in de standby stand als de aan stand?

  • Domotica-blog.nl

   10-2-2017 20:50:05 | Antwoord

   Je kunt deze lamp alleen rechtstreeks bedienen met een de controller.
   Heeft dus niks te maken met je schakelaars. Deze werken onafhankelijk van de lamp/deze communiceren niet met elkaar. Tenzij je hem koppelt aan een relay inbouwmodule welke je bedient met een (wip)schakelaar.

   Je kunt deze lamp al dimmen dus om en nog een dimmer aan te hangen lijkt me niet zo'n goed idee en onnodig.

   Stand-by verbruik is niet echt noemenswaardig: 0,7W

Reactie plaatsen