Review: Xiaomi Smart Wireless Switch

Review: Xiaomi Smart Wireless Switch

Xiaomi maakt voor een mooie prijs domotica producten. Vandaag gaan we de Xiaomi Smart Wireless Switch voorzien van een review.

De meeste producten op deze blog, welke wij voorzien van een review, werken via de Z-Wave protocol. Maar zoals je als hebt kunnen lezen in dit artikel is de Zigbee protocol ook op komst. We hebben een aantal producten liggen die wij gaan behandelen. Als eerste is de Xiaomi Smart Wireless Switch aan de beurt. 

Met deze button kun je gemakkelijk een scene opstarten. Zo kun je met 1 klik al je lampen aanzetten of zorgen dat alles klaar staat om een film te kijken. Je krijgt 4 mogelijkheden met deze knop: 1 keer klikken, 2x klikken, lang ingedrukt houden en lang ingedrukt houden en weer loslaten. 

Hij is met zijn 8,5 cm (diameter) en maar 2,0 cm hoog net groot genoeg om lekker te kunnen indrukken. Aan de achterkant zit een LEDje en een gaatje om hem toe te voegen.  Er wordt een dubbelzijdige sticker meegeleverd om hem aan de muur te kunnen ophangen. Er is geen mogelijkheid aanwezig om hem vast te schroeven.

De button wordt van stroom voorzien d.m.v. een knoopcelbatterij welke volgens Xiaomi 2 jaar moet meegaan. Er is geen mogelijkheid aanwezig om hem op te laden, wat je wel vaker ziet bij dit soort knoppen.

Hij is te koop tussen de € 10,00 en € 15,00 euro via deze link.


Wat krijg je:

- Xiaomi Smart Wireless Switch
- Knoopcelbatterij (CR 2020)
- Dubbelzijdige sticker
- Chinese handleiding

Uiterlijk:

Grootte:

  •  

Installatie:

Wij zullen deze button op de volgende systemen installeren.

- Domoticz
- Xiaomi Gateway v2
- Homey

Deze button kunnen ook nog op Smartthings en Home Assistant geïnstalleerd worden. Zodra wij deze voorzien hebben van een review komen deze ook aan de beurt.


Xiaomi Gateway

Om deze button toe te voegen aan de Xiaomi gateway moet je in loggen en naar het device gedeelte gaan. Vervolgens klik je op "Add child device" en zoek je de button op. 

Om het toe voegen te starten druk je 3 seconden lang het gaatje aan de achterkant in. Let op dat je niet per ongeluk in het LEDje zit. Het LEDje gaat blauw knipperen als het toevoegen is gestart.

Hij werd uiteraard toegevoegd en ik zie de batterijstatus ook. Bij de scene's heb je de 3 mogelijkheden om wat te starten (1x, 2x en lang ingedrukt houden).

Dashboard:

 

Voorbeeld scene:

Ik wil graag dat als ik de knop 1x in druk dat dan een lamp aan gaat.


Domoticz

Om deze sensor te kunnen gebruiken in Domoticz moet je eerst de Gateway koppelen. Hoe je dit moet doen kun je in deze guide lezen.

Als eerste voeg je de button toe aan de Xiaomi Gateway (zie hierboven). Hij zal hierna automatisch in Domoticz verschijnen bij je devices en je hoeft dus verder niks te doen.

Voorbeeld event:

Ik wil graag na het indrukken van de button een lamp aanzetten. 


Homey:

De Homey heeft de mogelijkheid om deze button rechtstreeks te gebruiken zonder de Xiaomi Gateway. Om hem toe te voegen log je in op de Homey en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Xiaomi Wireless Switch op en installeer je de APP mocht je deze niet hebben. Om op de button het toevoegen te starten druk je 3 seconden lang een pinnetje in het gaatje aan de achterkant tot deze blauw gaat knipperen. Blijf vervolgens om de 2 seconden in het gaatje drukken om te zorgen dat de button wakker blijft. Blijf dit doen tot hij door de Homey helemaal is toegevoegd.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Flow opties:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat met 1 klik op de knop alle lampen in de woonkamer aangezet worden. Je button maakt gebruik van de scene functionaliteit. Hierbij moet je eerst een waarde in een variabele (tag) zetten. Deze kun je vervolgens gebruiken in je flow.

 


Andere controllers:

Ik heb deze button ook geprobeerd toe te voegen aan de ZipaTile (met zigbee controller) en de Vera Plus maar bij beide lukt het toevoegen niet.

 


Video review:

 


Conclusie:

Met deze button kun je gemakkelijk scene's opstarten. Zo kun je met 1 klik simpel al je lampen aanzetten. Er zijn in totaal 3 mogelijkheden aanwezig om zaken op te starten: 1 keer klikken, 2x klikken, lang ingedrukt houden en lange ingedrukt houden en weer loslaten. 

Hij is fijn te bedienen omdat de bovenkant een hele knop is en er geen randen in zitten waar evt. vuil in kan komen. Het is jammer dat er geen LEDje aan de voorkant zit om te registeren dat er iets is ingedrukt. De batterij gaat opvallend lang mee. Ik lees zelfs berichten dat hij na 2 jaar nog steeds niet leeg is.

Er zijn geen configuratie mogelijkheden bij deze button, dit is op zich geen probleem omdat er vaak toch niet veel te configureren is bij zo'n button. Hij is te koop tussen de €10,- en €15,- en niet te verkrijgen hier in Nederland. Je zult hem uit China moeten laten komen. Iets om wel even in je achterhoofd te houden ivm garantie.

Dus: Zoek je een gemakkelijk manier om scene's op te starten. Dan is de Xiaomi Wireless switch je partner.

 

+

Prijs
Batterij gaat zeer lang mee

 

-

Bij een aantal controllers moet je de Xiaomi Gateway gebruiken
Niet in Nederland te bestellen
Geen LED voor bevestiging van klik

 

Delen op:

Reactie plaatsen