Review: NEEO - Deel 2 (Recipe/Conclusie)

Review: NEEO - Deel 2 (Recipe/Conclusie)

Deel 2

Recipe:

Het sterke van deze afstandbediening is dat meerdere apparaten te gelijk kunt aansturen. Om dit te regelen heeft NEEO "recipes"  bedacht. Je kunt hier meerdere regels maken en bepalen wat erop het scherm van de NEEO getoond wordt.

Recipe: Flim kijken

Als eerst wil ik een recipe maken waarbij ik 1 knop in druk om flim te gaan kijken. Hierbij wil ik dat het volgende gebeurd:

- TV aan
- Input op HDMI 1
- Media speler aan
- Versterker aan
- Input op HDMI 1
- Fibaro Wall Plug aanzetten voor sfeer verlichting

 

Recipe: Z-Wave apparaat

2de regel wil ik gebruik maken van 2 Z-Wave apparaten: Een bewegingsmelder en tussenstekker. Ik wil dat als er beweging en een bepaalde lichtsterkte is, er een lamp aangezegd wordt.

 

Op bovenstaande manier regels maken werkt zeer gemakkelijk, gebruiksvriendelijk en zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn. Wil je wat ingewikkelder regels maken dan zal je vaak gaan vastlopen. Een Homey heeft dit momenteel  beter op orde. Hier is dus werk aan de winkel om echt een serieus domotica-systeem te worden.


Overige instellingen:

 

Service derden/koppeling externe controller:

Je zou denken dat er na 2,5 jaar al een hoop te koppelen moet zijn maar helaas is dit niet het geval. De beloofde IFTTT koppeling is nog niet aanwezig. Het is wel mogelijk om acties te forwarden naar een andere controller. Zo is er voor de Homey een APP gemaakt om commando's op te vangen (en te versturen).


Video review:


 

Conclusie:

Na 2,5 jaar wachten heeft NEEO een fijn product opgeleverd. Het geheel ziet er solide en verzorgd uit. De combinatie van een afstandbediening met domotica controller is nog niet zo gek. De meeste TV's zijn tenslotte vaak alleen te bedienen via Infrarood. Daarnaast (call me old skool) is het bedienen via een echte knop toch wat fijner dan via een APP (IP). 
Dat er maar 11 fysieke knoppen zijn is op zich geen probleem, de overige functies zijn te bedienen via het schermpje. Hier had ik wel mij twijfels over, maar voor functies die je minder gebruikt werkt het prima. Het ontbreken van een verlichting bij de knoppen vind ik wel een gemiste kans.

Er worden meer dan 60.000 apparaten ondersteund dus de meest voorkomende zullen er zeker tussen zitten. Helaas is het nog niet mogelijk om een apparaat die niet ondersteund wordt in te leren. Hopelijk komt deze feature nog.

Het domotica gedeelte zit best goed in elkaar en de ondersteuning van Z-Wave apparaten lijkt ook prima op orde. De door mij toegevoegde Fibaro Wall Plug en Zipato Bewegingsmelder werken in ieder geval goed en reageren snel. Wat ik wel een beetje heb is dat dit gedeelte er aangeplakt voelt. Dit komt met name omdat er onderdelen missen, zoals het inzicht in energieverbruik en het ontbreken van een uitleg bij de configuratie van het apparaat. Ander voorbeeld hiervan is dat mijn bewegingssensor überhaupt niet bij mijn apparaten komt te staan. 

Het maken van scenes (Recipes) zit best aardig in elkaar. Er zijn meerdere triggers en condities mogelijk. Een pluspunt is natuurlijk dat de recipes gemakkelijk te combineren zijn met je IR apparatuur. Het geheel werkt ook vriendelijk en wijst voor zich. Hierdoor zijn wat complexere regels lastiger om te maken.

De prijs is best aan de forse kant met zijn €369 maar als je bedenkt dat je hiervoor een controller en afstandbediening krijgt, is dit een zeer goede concurrerende prijs. Het systeem heeft nog wel wat fine tuning nodig. Ik had wat problemen bij de installatie en af en toe reageert de Brain niet of kan hij niet gevonden worden.

Dus: Zoek je een systeem waarbij je domotica (en je IR) apparatuur wilt bedienen van een afstandbediening?

Dan is de NEEO je partner.

 

+

Ondersteuning van meer dan 60.000 apparaten
IR/Z-Wave Plus ondersteuning
Product van goede bouwkwaliteit

-

Her en der nog wat bugs
Domotica gedeelte moet nog worden uitgebreid
Niet goedkoop
Knoppen worden niet verlicht

 

Delen op:

Reactie plaatsen