Onze sponsor:

Guide:

26 november 2022 | Niels Laan | Homey

Koppeling Homey met Google Sheets

Hoe zorg je dat de data vanuit de Homey in Google Sheets komt?

Koppeling Homey en Google Sheets:

De Homey is een geweldig Smart Home systeem om natuurlijk je apparaten en lampen aan- en uit te kunnen zetten en dit volledig te kunnen automatiseren via slimme regels. Ook het bijhouden van energie verbruik is goed geregeld. Zo kun je per apparaat zien wat het huidige verbruik en totaal verbruik is. Als je een slimme P1 meter hebt kun je zelfs het verbruik van je hele huis zien. Om dit in te zien zijn verschillende mogelijk zo heeft Homey Insight waar je allemaal grafieken kunt opvragen. Daarnaast is er een energie paneel om je huidige verbruik in te zien. 

Je kunt daarnaast via een flow notificaties sturen om bv een dag-verbruik te krijgen. Dit is natuurlijk allemaal heel uitgebreid. Maar wat er mist is om de data naar een sheet te krijgen. In een sheet kun je net even wat gemakkelijker overzichten maken en een berekening doen.

In deze guide gaan we kijken wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Doel:

Ons doel is om onze meterstanden van het totaal elektra verbruik van ons huis en de standen van het opladen van mijn elektrische auto in Google Sheets te krijgen. Om dit te loggen maak ik gebruik van 2 Youless meters. Er zijn natuurlijk nog andere wegen om dit doen zoals bv gebruik te maken van een slimme stekker of de HomeWizard P1 meter te gebruiken. Voor deze guide maakt niet uit wat je gebruikt als je maar een apparaat hebt om te loggen.

Met de Youless heb je natuurlijk alleen de meterstanden. Deze zouden we door kunnen sturen naar Google en dan zelf de kWh's per maand bereken door waardes van elkaar af te halen. Dit is natuurlijk wat omslachtig en is een gemakkelijker manier. Je kunt namelijk gebruik maken van de "Power by the hour" APP van de Homey. 

Deze verzameld automatisch de waardes. Wel zo gemakkelijk

Google Sheets koppeling:

Vanuit Homey is er geen mogelijkheid om data rechtstreeks naar Google Sheets te sturen. We zullen dus een tussenweg moeten vinden. Om data extern te krijgen heeft Homey wel een mogelijkheid om een "http request" te sturen. Simpel gezegd vraag je een url op waar je waardes aan mee geeft. Dit zouden we dus kunnen gaan gebruiken. 

Maar waar gaan we het dan heen sturen? Nou hiervoor zijn verschillende oplossingen. Je zou met een script het naar Google kunnen sturen maar dit vereist toch wel wat programmeer kennis. Een gemakkelijk manier is om gebruik te maken van www.make.com. Met deze website kunnen allerlei zaken automatiseren. En hier kun je ook een http request heen sturen.

De Stappen:

Stap 1:

Zorg dat je een account aanmaakt op www.make.com. Dit is gratis en is een betrouwbaar platform dus je hoeft niet bang te zijn dat je data gedeeld wordt.

Stap 2:

Nu we een account hebben maken we een "nieuw scenario" aan. Make.com werkt met een drag en drop systeem dus de werking is een beetje zoals je de flows maakt op de Homey. We kiezen als trigger "webhooks".

We kiezen vervolgens voor "custom webhook" en maken een nieuwe aan via "add" en geven hem een naam. 

Nu moeten we de url even kopiëren om deze te activeren. Deze zal er zo uitzien:
https://hook.eu1.make.com/9s043xlw3gfsdgfdso1a6f81p8eldkbi0qn3

We willen natuurlijk waardes meegeven (P1 en EV) dus voegen we dit toe aan deze url:
?p1=1&ev=2

Je krijg dan dit:
https://hook.eu1.make.com/9s043xlw3gfsdgfdso1a6f81p8eldkbi0qn3?p1=1&ev=2

Deze vragen we vervolgens op in onze browser en hierdoor is hij geactiveerd.

 

Stap 3:

Nu moeten we nog zorgen dat hij de waardes naar Google sheets kan sturen. Hiervoor kun je het beste eerst even een nieuwe sheet aanmaken bij Google en zorgen dat deze koppen heeft.

 

Als je dit gedaan hebt ga je terug naar make.com om de koppeling te maken. Hiervoor bewegen we onze muis over het eerste bolletje (webhook) en drukken op het plusje waardoor er "add another module" in beeld komt. Nu zoeken we op "sheets" en geven toestemming aan make.com om te zorgen dat hij deze kan gebruiken.

Hierna selecteren "add row" want we willen een nieuwe rij toevoegen. Om te zorgen dat het in de juiste sheets komt selecteren we deze bij "spreadsheet ID" en de sheetnaam en geven aan de deze koppen (headers) heeft.

Onze bedoeling is om meerdere waardes (P1 en EV) te door te sturen. Dus deze koppelen/selecteren wij bij values.

We slaan hem op en om te testen of het werkt vragen we via onze browser de url (https://hook.eu1.make.com/9s043xlw3gfsdgfdso1a6f81p8eldkbi0qn3?p1=1&ev=2)  op en controleren of de waardes in de Google Sheets staan.

Stap 4:

Nu we alles werkend hebben moeten we nog zorgen dat de Homey data gaat sturen naar make.com. Dit kun je regelen via een http reqeust. Hiervoor maak je een nieuwe flow aan.

IF (Trigger):
Als trigger kun je natuurlijk van alles kiezen. Wij kiezen ervoor om hem 1x per maand te draaien. Dus kiezen we tijd/datum en zetten de tijd op 01.00 nachts en voegen we bij de "en" de eerste dag van de maand toe.

Dan:
Om de http request te sturen moeten we het kaartje "logica" en "maak een http request" kiezen. Voor de methode kiezen we "POST"  en geven de url op van make.com

Hierbij moeten de waardes van de "power bij hour APP" nog toevoegen. Dus vervangen wij deze bij P1=<waarde>&EV=<waarde> door op het label icoon te klikken en de waarde op te zoeken.

Bij de headers en body hoef je niks in te vullen. 

Wat kan er nog meer?

Als je deze koppeling naar make.com hebt kun je nog meer regelen via dit platform. Zoals het versturen van e-mails om naar je werkgever automatisch je verrekening te hebben voor het opladen van je auto. Je kunt ook een connectie maken naar Telegram voor het versturen van berichten.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels