Onze sponsor:

Guide:

Elektrische auto (EV) monitoren

Via de Homey kun je goed je energieverbruik bijhouden en allerlei zaken loggen. Ik wilde graag weten wat mijn elektrische auto verbruikt. En wanneer hij start met laden en wanneer hij klaar is. Lees verder hoe ik dit voor elkaar heb gekregen.

Zo'n 1,5 jaar geleden was het tijd voor een nieuwe auto. Ik had besloten om elektrisch te gaan rijden en oog was al snel gevallen op de Nissan Leaf. Omdat ik niet afhankelijk wilde zijn van een openbare laadpaal, wilde ik graag een laadpaal voor mijn huis. Na een zoektocht kwam ik er achter dat een laadpaal voor een EV meestal rond de 1.000 euro kost. Je krijgt hierbij een backoffice systeem waar je de meterstand kunt zien. Dit leek mijn niet zo goed idee omdat ik niet afhankelijk wil zijn van een andere partij. Ik wil uiteraard wel de standen in zien. Graag wil ik ook een notificatie ontvangen als de auto start en klaar is met laden. Dit zou ook vanuit de Nissan Leaf APP moeten kunnen maar deze werkt niet naar behoren (soms krijg ik pas na enkele uren een bericht). Tevens wil ik het totaal verbruik per maand weten en deze kunnen loggen in Google sheets om er nog wat andere berekeningen op los te laten.

Na een zoektocht ben ik op de laadpaal gekomen van Keba. Deze paal heeft een netwerkaansluiting en is op marktplaats redelijk goedkoop te krijgen. Andere reden tot aanschaf is dat je het vermogen kunt instellen. Zou kan hij 1 fase op 16A, 20A en 32A laden en hij kan zelfs laden met 3 fasen. Zeer toekomst gericht dus. Aangezien de Leaf nog niet 3 fasen kan laden en dit waarschijnlijk in de toekomst gaat veranderen. Door het ontbreken van deze 3 fasen kun je overigens maximaal 20A kan laden zonder mijn huisinstallatie te verzwaren. Hierdoor kun je wel iets minder snel laden.

Na het aansluiten en inpluggen van de netwerkkabel bleek helaas dat het niet mogelijk was om het geregistreerde verbruik gemakkelijk inzichtelijk te krijgen. Als je een KNX oplossing hebt zijn er wel wat mogelijkheden en waarschijnlijk een handige programmeur krijg dit ook wel voor elkaar. Maar zo maar vanzelf gaat dit niet werken.

Gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome. Om toch te kunnen loggen heb ik een DIN-meter gekocht en een Youless meter. Deze analoge DIN-meter wilde ik sowieso hebben omdat je dan altijd nog de meterstand los kunt opschrijven en dat dit nooit verkeerd kan gaan. De Youless plaats je boven op deze meter. Door middel van de puls van de meter kan de Youless alles voor je meten. 

Ik heb een Homey als domotica systeem en wil het geheel hierin inzichtelijk krijgen. 

Het installeren van de Youless op de Homey gaat door naar het apparaten beheer te gaan en op het plusje te klikken. Hierna zoek je op Youless en installeer je de APP. Vervolgens selecteren we de LS-120 E en voeren we het IP-adres of http://youless in. 

Als het installeren gelukt is, dan zie je hem verschijnen bij de apparaten. Het mooie van deze oplossing is dat je data lokaal blijft en niet naar een derden gaat.

Je krijgt het volgende te zien op het dashboard:

Je kunt dus het totaal verbruik (meterstand) in zien en het huidige verbruik. 

Omdat het belangrijk is om te weten dat de auto daadwerkelijk aan het laden is, wil ik graag een notificatie ontvangen op mijn telefoon. In theorie zou je trouwens ook even bij de Leaf kunnen gaan staan en op de lampjes kunnen kijken in de auto. Heel handig is dit niet.

Flow 1:

ALS
We kijken of de energie van de EV Meter veranderd is. 

EN
De laadpaal verbruikt in standby ook een aantal watt. Om te voorkomen dat deze regel zomaar gestart wordt, controleren we of het energieverbruik hoger is dan 100.  Om te zorgen dat de regel pas weer wordt gestart als hij klaar is met laden zetten we nog een variabel met de naam "EV". Deze zetten wij op "Klaar".

DAN
Als eerste zetten we de variabel EV op Laden (om aan te geven dat hij aan het laden is). Vervolgens registreren we de beginstand in een variabel " EV-Verbruik-Start". Op deze manier kunnen we de eindstand van de beginstand aftrekken om het totaalverbruik te registreren. Vervolgens zetten we een zandloper om (met de countdown APP). Deze zandloper gebruiken we om te registreren hoelang de auto aan het laden is. Hierna sturen we een notificatie dat het laden is gestart.

Flow 2:

ALS
We kijken of de zandloper "EV" is gestart.

EN
We controleren of deze precies 0 is.

DAN
Vervolgens reset ik de zandloper weer naar 60 seconde en tel ik een 1 op bij de variabel "EV-Verbruik-Sessie-Tijd". Op deze manier kan ik dus per minute bij houden hoelang de laad tijd was. Deze regel blijft zichzelf herhalen.

Flow 3:

ALS
We kijken weer of de energie van de EV Meter veranderd is. 

EN
Als het energieverbruik lager is dan 5 Watt dan hij is klaar met laden dus mag de regel starten. We controleren tevens ook nog de variabel om te voorkomen dat deze zomaar start.

DAN
We registreren als eerste de eindstand in de variabel "EV-Verbruik-Eind".  Vervolgens trekken we de "EV-Verbruik-Eind" af van "EV-Verbruik-Start" om het totaalverbruik te krijgen. Deze waarde stoppen we in de variabel "EV-Verbruik-Sessie". Vervolgens gebruiken we de notificatie kaart om de te melden dat het laden klaar is en het verbruik (EV-Verbruik-Sessie) en de laadtijd (EV-Verbruik-Sessie-Tijd) door te sturen. Om de timer te stoppen gebruiken we de stop countdown timer kaart om te zorgen dat de variabel "EV-Verbruik-Sessie-Tijd" weer op 0 staat voor de volgende keer. Beide hebben een vertraging van 5 seconden om te voorkomen dat ze te vroeg stoppen.  En als allerlaatste zorgen we dat de variabel weer gereset wordt (klaar).

Loggen naar Google Drive/Google sheets

Als laatste gaan we regelen dat de meterstand ook naar google drive gestuurd gaat worden. Natuurlijk zou je hier ook het onderdeel "inzichten" voor kunnen gebruiken, maar hier kun je niet heel gemakkelijk allerlei zaken uitrekenen, zoals kosten, gemiddelde verbruik, etc.

Om alles naar Google Sheets te krijgen gebruik ik de IFTTT connectie. 

Zorg dat je de volgende zaken klaar hebt staan:
- Google account
- IFTTT.com account

We gaan de meterstand via een webhook naar IFTTT.com sturen waarna we via een applet deze doorsturen naar een kolom in de google sheet.

We maken dus als eerst een flow in de homey om in het begin van de maand de meterstand door te sturen.

ALS:
De tijd 00.00 is.

EN:
Het is dagnummer 1 (begin van de maand)

DAN:
Vervolgens stuur we een POST naar ifttt.com. Om de post url te kunnen vinden kun je deze pagina gebruiken: https://maker.ifttt.com/use/[sleutel]. De sleutel kun je vinden in het webhook kanaal. Vervolgens moeten we aangeven wat we willen sturen. Dit kun je als volgt aangeven: {"value1" : "tag Energiemeter"}

Nu wordt elke maand in google sheets de meterstand gezet. Je kunt natuurlijk nog veel meer data op deze manier sturen. Zo zou je kunnen bijhouden hoeveel energie er verbruikt is per laad sessie of hoeveel tijd het heeft gekost.

Bovenstaande is slechts een voorbeeld om je EV te loggen maar je zou op deze manier ook je huis verbruik kunnen bijhouden. Je zou ook kunnen bijhouden hoelang een raam openstaat en wat je zonnepanelen aan opbrengsten hebben.

Veel plezier met het maken van bovenstaande flows.

Dit product is te koop voor:


79
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Stroommeting