Controller overzicht/welke controller moet ik kiezen?

Controller overzicht/welke controller moet ik kiezen?

Wij krijgen regelmatig de vraag welke domotica controller de beste keuze is. Dit hangt af van wat je wilt doen met het systeem en natuurlijk je persoonlijke voorkeuren. Met deze post proberen wij wat licht in de duisternis te brengen.
[Update 2019-10-01: Home Assistant toegevoegd]

Als eerste is het goed om te weten wat een domotica controller precies doet. Een domotica controller (gateway) kan diverse apparaten aansturen. Daarnaast kun je er regels mee maken om zaken te automatiseren. Zo kun je bv een regel maken die elke dag, om een bepaald tijdstip, een lamp aanzet. Het is de brain van je systeem. 

Omdat de controller dus het hart vormt van elke domotica-systeem is deze belangrijker dan de modules welke je er aan gaat koppelen. Er zijn 3 factoren belangrijk bij je keuze:

1) Hoe handig ben je en hoeveel tijd wil je stoppen in het systeem?
Deze vraag klinkt misschien als een open deur maar maakt zeker uit in je keuze. Als je wat programmeer achtergrond hebt dan zal je bij een simpel systeem snel vast lopen. Andersom: Als je geen programmeer ervaring hebt kan het systeem te complex voor je worden. Er zijn controllers waarbij je alles zelf kunt programmeren door middel van code op de controller zelf. Dit geeft natuurlijk veel vrijheid maar kost ook veel tijd om alles uit te zoeken. Om de complexiteit van de controller aan te geven hebben wij een kolom gemaakt in onze matrix. Later hier meer over.

2) Welke apparaten/modules wil ik gaan gebruiken?
Als je gaat starten met domotica is het slim om een indeling te maken van je huis met hierbij de apparaten welke je wilt gaan bedienen. Zorg dat je ook meteen een blik in de toekomst werpt. Denk hierbij aan de volgende zaken: verwarming aansturen, alarmsysteem, bewegingssensoren om lampen aan te zetten, voice controller en apparaten zoals een tv, versterker, etc. Als je een duidelijk plan hebt kun je ook beter bepalen welke apparaten/modules je nodig hebt. Ondersteuning is altijd lastig punt bij controllers. Advies is om bij de grootte merken te blijven (Fibaro, Aeon Labs, Nest). Je kunt natuurlijk ook het internet af gaan struinen en de artikelen op deze blog lezen om erachter te komen welke goed werken met een bepaalde controller.

3) Wat is je budget?
Hoewel ik nooit zou gaan besparen op een controller (dit is tenslotte de basis) kun je wel geld besparen door een goedkopere controller te kiezen. Meer geld betekend namelijk niet automatisch een betere controller/meer opties.

Om een duidelijk overzicht te krijgen van de mogelijkheden hebben wij een matrix ontwikkeld:

Klik hier om de matrix te bekijken.


Korte toelichting per controller:


Homey (Athom):

Deze controller van Nederlandse bodem is inmiddels alweer een tijdje op de markt, maar toch is het een relatieve nieuwe speler. Wat deze controller uniek maakt is de gebruiksvriendelijkheid. Zowel beginnen gebruikers als de wat meer geavanceerde gebruikers kunnen goed hun weg vinden. Daarnaast ondersteunt hij standaard al veel verschillende protocollen (Z-Wave Plus, 433Mhz, Bluetooth, etc). De Homey heeft een open platform waardoor ook derden aan het systeem kunnen werken (dmv APP's).

Omdat deze controller relatief een nieuweling is, is men nog volop aan het ontwikkelen. Hierdoor kan het systeem niet altijd even stabiel zijn. Voordeel is dat er nog veel verbeterd gaat worden. Voorbeeld van deze ontwikkeling is bv de APP. Deze is op dit moment van schrijven niet zo uitgebreid, maar er komt een uitgebreide versie aan.

De ondersteuning van apparaten/modules lijkt prima op orde. Dit komt mede door een actieve community en de ondersteuningen van meerdere protocollen.

Bekijk review


ZipaTile (Zipato)

De ZipaTile van Zipato is een afgeleide controller van de Zipabox. De ZipaBox is al enkele jaren op de markt. Het systeem is dus al goed doorontwikkeld. Dit systeem onderscheid zich omdat hij cloudbased werkt. Dit houdt in dat bepaalde zaken op een externe omgeving draaien (zoals het maken van regels). Hierdoor blijft de hardware simpel en goedkoop. Nadeel van deze constructie is dat er altijd een synchronisatie moet plaats vinden met de cloud omgeving. Het is overigens niet zo dat als er geen cloud omgeving is er niks meer doet. 

Het maken van regels gebeurd door puzzels in elkaar te klikken. Dit is voor de beginnende gebruiker soms misschien even lastig. Maar eenmaal gewend zijn de mogelijkheden oneindig. Zipato heeft standaard een alarm en klimaat paneel. Dit hoef je dus zelf niet meer in elkaar te zetten.

De APP van Zipato is zeer uitgebreid. Je kunt er naast de apparaten aan/uitzetten ook nieuwe apparaten toevoegen, verwijderen en beheren.

Bekijk review


Home Center 2 (Fibaro)

De Home Center 2 (HC2) is een oud gediende en zit in de top van de (Z-Wave) domotica markt. Hij onderscheid zich door de 3 manieren van scene's/regels maken. Zowel echte beginners als de prof's kunnen goed aan de slag met deze controller. Zo kan er bv in LUA geprogrammeerd worden. Er zijn ook vele plugins aanwezig om bv een Satal alarm systeem aan te sturen. De ondersteuning van apparaten/modules blijft een beetje achter bij de concurrentie. Uiteraard werken Fibaro's eigen modules altijd goed (zelfs met meer opties van de concurrentie). De web-interface en de gekoppelde apparaten/modules reageren snel ook zelfs als je een groot systeem hebt.

De HC2 ondersteunt alleen maar de Z-Wave (Plus) protocol. De Home Center is 1 van de duurste controllers op de markt. Hij begint vanaf €549,00.

Bekijk review

Home Center Lite (Fibaro)

Deze controller is het kleine broertje van de HC2. Hij is minder krachtig, ondersteund geen LUA, geen spraak ondersteuning (LiLi) en geen SATAL alarm ondersteuning.


Vera Plus

Vera is ook een oudgediende, misschien wel een van de eerste betaalbare domotica controllers die beschikbaar waren. Deze controller onderscheid zich door een heldere en gebruiksvriendelijke UI. Het maken van regels is voor een beginnende gebruiker simpel (je volgt een stappenplan). Voor een geavanceerde gebruiker is er de mogelijkheid om via LUA scenes te programmeren. Voor de groep die hier tussen zit is er niet echt een mooie oplossing. Via een plugin is er wel wat te regelen, maar deze manier van werken is niet heel gebruiksvriendelijk.

De ondersteuning van apparaten/modules is de laatste jaren wat slechter geworden. Vaak duurt het maanden tot er een juiste ondersteuning komt. De APP is simpel en doet wat hij moet doen. Uniek aan deze controller is dat er gebruik kan worden gemaakt van een RFXcomm module. Hierdoor is het mogelijk om ook de goedkopere 433Mhz modules te gebruiken.

Bekijk review


Vera Edge

De Edge is de simpele variant van de Plus. Hij heeft minder geheugen, Zigbee en bluetooth chip.

Bekijk review


Benext 

De controller van Benext is een simpele controller van een Nederlands bedrijf. Deze controller onderscheid zich door de gebruiksvriendelijkheid en kan ook goed gebruikt worden door een wat oudere doelgroep. Dit is de kracht van dit systeem maar is tegelijk ook een zwakte omdat geavanceerde gebruikers vastlopen. 

Uniek is de standaard P1 (slimme meter) om je energieverbruik in de gaten te houden. Op de website is een nette lijst van modules welke ondersteund worden. Dit is dus prima geregeld.

Bekijk review


Homewizard

De Homewizard van Nederlandse makelaardij is al een tijd op de markt en is toch wel een van de oer domotica-controllers. Het systeem onderscheid zich door gebruik te maken van de 433Mhz en 868Mhz protocol. Hierbij moet wel vermeld worden dat je het beste de apparaten, die Homewizard officieel ondersteund, kunt gebruiken (zoals klik aan klik uit). Goedkope Action modules kunnen dus weleens niet werken.

Het systeem is gemakkelijk in gebruik en je kunt al aan de slag voor €159,00. Het maken van scene's is wat beperkt maar een beginnende gebruiker kan zich hiermee prima redden. Voor wat geavanceerde gebruikers zijn de mogelijkheden wat te beperkt. De interface is wat achterhaald en zou wel een oppoets kunnen gebruiken.

Homewizard heeft een energielink om je energieverbuik in de gaten te houden (via je slimme meter) en een heatlink om je verwarming te regelen.

De APP (Android/IoS) zit best aardig in elkaar maar kan soms wat rommelig overkomen.

Bekijk review

 


 

Domoticz

Domoticz is domotica software pakket die je gratis kan downloaden. Uniek is dat het op verschillende systemen kan worden geïnstalleerd. Installatie is mogelijk op Windows, Raspberry PI, Linux, macOS, Synology NAS en FreeNAS. De hardware hoeft ook niet super snel te zijn. Als je een pc over hebt kun je deze prima gebruiken en kan je dus goedkoop starten.
De ondersteuning voor apparaten wordt geregeld via de open Z-wave standaard. De meeste fabrikanten zijn hier wel in aanwezig. Zowel de 433Mhz als de Z-wave protocol wordt ondersteund. Er is ook veel informatie te vinden in diverse forums en op de website van Domoticz zelf.
Domoticz vereist wel wat geduld, want je zult zelf behoorlijk wat moeten uitzoeken. Het systeem wijst zich niet vanzelf.

Bekijk review 


 

Home Assistent

De oplossing van Home Assistent (HASS) kun je gratis downloaden en is open source. Dit houdt in dat iedereen kan mee werken aan de ontwikkeling van dit platform. Hass kun je o.a. installeren op een Raspberry PI. Omdat de software gratis is en een RPI niet zoveel kost kun je redelijk goedkoop starten met het automatiseren van je huis. 

Er worden verschillende protocollen ondersteund zoals bv Zigbee en Z-Wave. Uiteraard heb je hiervoor wel een controller nodig zoals bv een Aeon Labs USB Z-wave stick. Er zijn daarnaast verschillende andere integraties mogelijk zoals bv met het Philips Hue en Ikea TRÅDFRI systeem. 

Het maken van regels gebeurd via YAML en vereist toch wel wat programmeur kennis. Je kunt ook NODE-RED installeren, dit is een grafisch interface om dit wat inzichtelijker te maken. Gemakkelijk regels maken is niet de sterkste kant van dit systeem. 

Bekijk review 


En welke moet ik nou kiezen?

Wij hopen dat na het lezen van alle bovenstaande informatie een keuze hebt kunnen maken. Een controller is altijd een persoonlijke kwestie. Vergeet vooral niet dat de Domotica markt nog volop in beweging is en dat de meest ideale en betrouwbare oplossing nog niet bestaat. Bovenstaande is ook slechts onze mening, kan natuurlijk best zijn dat je het hier niet mee eens bent.

Succes!

 

Reacties (14) -

 • Anoniem

  28-9-2017 13:16:30 | Antwoord

  Jammer dat bij dit overzicht van commerciële oplossingen geen goede open-source oplossingen worden genoemd als Home Assistant en Domoticz.
  Met een RPi en geheugenkaartje kan men makkelijk een eigen controller opzetten.
  Het voordeel hiervan zijn lage kosten en veel meer ondersteuning qua apparaten.

  Mijn advies: laat de dure commerciële oplossingen links liggen en ga voor een eigen controller. Het gebruiksgemak hoeft niet onder te doen en de mogelijkheden zijn veel uitgebreider.

  • Administrator

   28-9-2017 15:26:08 | Antwoord

   Deze worden ook binnenkort meegenomen, deze post zullen wij regelmatig voorzien van een update.

 • Paul

  12-11-2017 23:23:02 | Antwoord

  Ik ben benieuwd of de update waarover eind september gesproken is al gemaakt is, want ik kan hem helaas niet vinden. Ik denk er namelijk over om een Domoticz systeem aan te schaffen vanwege aanwezige hardware.

  • Domotica-blog.nl

   28-3-2018 09:37:42 | Antwoord

   Bij deze toegevoegd.

 • Bas

  10-12-2017 23:34:45 | Antwoord

  Correctie op de matrix; de Homewizard ondersteunt nog steeds geen Nest. (Of ik moet iets gemist hebben.) Heb er jaren geleden al om gevraagd, maar ik vermoed dat ze geen concurrerend product willen ondersteunen.

 • Michel

  3-4-2018 18:22:02 | Antwoord

  Gebruik Domoticz al jaren en sinds kort ook homey. Domoticz werkt prima op een RPI maar hou er rekening mee dat zigbee ondersteuning een heuvel ander verhaal is bij Domoticz dan bij homey. Zwave geen issue gewoon een aonlabs usb stick er in en 't werkt maar voor zigbee heb je deze niet zo op de markt. Deze moeten eerst nog voor zien worden van een speciale firmware om de juiste zigbee stack te ondersteunen. Erg technisch hobby gehaalte dus! Wees gewaarschuwd 😁

  • Bas

   4-4-2018 10:30:26 | Antwoord

   Hoi Michel, een vraag voor jou als ervaringsdeskundige: wat is jouw mening m.b.t. Domoticz nu je ook een Homey hebt? Heeft het nog meerwaarde t.o.v. de Homey?

   • michel

    4-4-2018 10:39:21 | Antwoord

    tja lastig. Homey prima omdat het out of the box ZigBee , zwave , 433 (klikaanuit enz..) , Bluetooth (nog niet actief) bevat. Echter vind ik de learning curve bij Homey nog wel hoog en sommige basis dingen mis ik echt , zoals een complexe scheduler voor de bv je tuin verlichting aan/uit te zetten. Maar Homey heeft echt wel potentie. Als je me vraagt is t 300Euro waard .... twijfel... als je een domoticz koopt met een Rpi en een zwave sick ben je ongeveer 70 euro kwijt en kun je echt een hoop out of the box doen. Alles werk snel en stabiel. Echter als je ZigBee wilt (wat mijn voorkeur heeft) dan gaat dat niet zo gemakkelijk met domoticz ...

   • domotica-blog.nl

    4-4-2018 10:52:55 | Antwoord

    Ik zou als ik jouw was beide reviews even lezen:
    www.domotica-blog.nl/post/review-homey-by-athom
    https://www.domotica-blog.nl/post/review-domoticz

    • Bas

     4-4-2018 11:01:29 | Antwoord

     Ik lees alles van je Niels. Wink Ik was alleen benieuwd naar de mening van Michel, want waar jij in je review schrijft dat het nog niet mogelijk is om Zigbee te gebruiken met Domoticz heeft Michel dat blijkbaar wel voor elkaar gekregen. Dus ik was benieuwd naar de mening van iemand met zoveel ervaring met Domoticz.
     Interessant ook om te lezen dat Michel de learning curve van Homey hoog vindt, ik zou eerder verwachten dat iemand dat over Domoticz zegt. Maar dat komt wellicht omdat hij daar al zoveel ervaring mee heeft. (Mijn excuses als ik je nu woorden in de mond leg Michel. Smile

     • domotica-blog.nl

      4-4-2018 11:38:47 | Antwoord

      Tuurlijk...

      Maar ik schrijf:
      Tijdens het schrijven van dit artikel is er nog geen mogelijkheid om een Zigbee USB stick werkend te krijgen met Domoticz. Er zijn wel diversen andere manieren om de HUB van zowel Ikea als Xiaomi te koppelen. Op deze manier kun je via de HUB je lampen bedienen.

      Dus voor een juiste werking zonder omwegen is de eerste optie het beste.

     • michel

      4-4-2018 13:15:31 | Antwoord

      De learning curve van homey vond ik hoog gezien de 300Euro die je er voor betaald. Had wat meer wizards verwacht ect.. (welke je ook niet bij domoticz hebt hoor) Maar grootste gemis is een complexe scheduler en multiple triggers. Natuurlijk kun je met homeyscript een hoop doen maar van dat custom wilde ik nu juist vanaf. Voor domoticz en ZigBee kun je hier een hoop vinden:
      https://www.domoticz.com/wiki/ZigBee
      ook wordt deze stick wel eens gebruikt omdat je deze via een rest api kunt uitvragen:
      https://shop.dresden-elektronik.de/conbee.html
      Ik zelf ben nooit aan ZigBee met domoticz begonnen vandaar dat ik nu homey een try geef.

      momenteel loop ik nog met beide systemen. en langzaam ga ik over.

 • Arjan

  11-5-2018 20:07:06 | Antwoord

  Mis de echte merken zoals AMX, Crestron, control4 in het overzicht. Zeker de eerste twee zijn toch wel de grondleggers van “domotica” en lopen nog altijd voorop in ontwikkeling en flexibiliteit.

  Ook hier heb je keuze, zelf doen (met beperkingen) of laten doen.

  Verder leuke blogs maken jullie!

 • John

  29-12-2018 09:39:18 | Antwoord

  Jammer dat ook een applicatie als HomeSeer niet wordt meegenomen in dit overzict.

Reactie plaatsen