Automatiseren gordijnen - Dooya

Automatiseren gordijnen - Dooya

Als je bijna alles in je huis al geautomatiseerd hebt, dan blijft er meestal nog 1 ding over welke wel stoer is om aan te pakken. En dat is het automatiseren van je gordijnen. In deze post gaan we kijken of we dit op een redelijke goedkope manier kunnen oplossen.


Dit artikel gaat over hoe je je gordijnen automatisch kunt laten openen en sluiten. Natuurlijk willen we het ook nog gewoon handmatig kunnen doen. Er zijn diversen mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Zo zijn er doe-het-zelf-pakketten waarbij je een motor koopt en deze zelf op je bestaande rails moet aansluiten. Er zijn natuurlijk ook professionelere oplossingen. Deze laatste categorie is vaak nogal aan de prijzige kant. Voor een beetje gordijnrails ben je zo 500 euro kwijt. Nu vind ik domotica erg leuk, maar het moet ook allemaal wel een beetje betaalbaar blijven. 

Ik ben dus op zoek gegaan naar een kant en klare oplossing welke nog enigszins betaalbaar is. Na mijn zoektocht kwam ik uit bij het merk Dooya. Dit is een Chinese fabrikant die gemotoriseerde raambekledingsproducten maakt. In vergelijking met de concurrentie zijn zij een stuk goedkoper. Zo is bv een motor al te verkrijgen voor 60 euro en zijn rails er al vanaf 25 euro p/m. 

Nu is het altijd maar afwachten wat je krijgt als je iets besteld in China. Dit product is namelijk niet te verkrijgen in Nederland. Af en toe moet je eens een gokje nemen dus ik heb een motor en een rail besteld. De motor is te krijgen in 4 varianten welke voor het open en sluiten van de gordijnen zorgt:
- DT52E (45w en 75w) (433Mhz)
- DT52S (45w en 75w) (Bedraad)

Er zijn overigens nog meer varianten maar deze werken niet op 220V en zijn minder stil.

Ik heb gekozen voor de S variant omdat deze kan worden aangesloten op een Fibaro Roller Shutter module. Op deze manier kan ik hem verbinden met mijn Z-Wave systeem (Athom - Homey). Omdat de 75w maar 5 euro meer kostte heb ik voor deze gekozen. Eigenlijk kies je deze alleen als je wat zwaardere gordijnen hebt, wat in mijn geval eigenlijk niet nodig is. Na een aantal weken kwam het pakketje binnen. Uiteraard moest ik douane kosten betalen omdat het pakketje boven de 75 euro uitkwam. Hou hier dus rekening mee.

Na het openen kwam ik tot de conclusie dat ze de verkeerde motor hadden opgestuurd. Niet de S maar E variant. Deze kan niet worden aangesloten op de Fibaro roller shutter: bummer. Daarnaast was mijn rail verbogen. Niet een heel goed begin dus. Ik heb natuurlijk direct contact gezocht met de verkopende partij. Na wat heen en weer gemaild te hebben kon ik de motor terugsturen en kreeg een vergoeding voor de rail. Op zich dus netjes op gelost. 

De E variant werkt overigens met de 433Mhz protocol. Gelukkig heeft de Homey hiervoor een chip aan boord en heeft iemand hiervoor een APP gemaakt. Later hier meer over.

Na wat buigwerk en omdraaien van de rail kreeg ik hem weer netjes in elkaar. De rails wordt overigens in 3 stukken geleverd waarbij de uiteinden al gemonteerd zijn. Normaal gesproken is het dus een kwestie van in elkaar schroeven en de motor aan het eind erop draaien. Dit moet iedereen lukken.

Het geheel werkt via een band die met radars aan het eind (links en rechts) in beweging wordt gebracht. Eigenlijk best een simpel systeem.

Wat krijg je:

- Motor
- Ophangbeugels
- Rails met band
- Uiteinden

Uiterlijk:

 


Installatie:

Het installeren van de rails gaat dus door de 3 stukken aan elkaar te maken. Er worden hiervoor beugels bijgeleverd en een soort klem. Ik vond de beugels niet echt heel goed klemmen en ze trekken de rail eerder scheef dan recht.

Het ophangen van de rails kun je doen door de beugels aan het plafond te bevestigen. Zorg dat je dit goed uitmeet en zeer recht ophangt. Als je hier wat extra aandacht aan besteed hangt de rail recht en zal deze ook veel soepeler open en dicht gaan. Als de rail hangt, voorzie je de motor van een stuk snoer om hem wat te verlengen en maak je hier een stekker aan, en stop je deze in het stopcontact. De kleuren van de draden wijzen zichzelf.

Omdat de rail al compleet geleverd wordt is hij meteen juist gekalibreerd zodat het open en sluiten op het juiste moment stopt. Dit is maar goed ook want er wordt een chinese handleiding bij geleverd en mijn chinees is wat roestig. Ik had iets te veel runners erbij besteld, gelukkig zijn deze er redelijk eenvoudig uit te halen, door het eind stuk los te halen. Helaas klopte hierna de open en dicht stand niet meer. Dus moest ik toch nog mijn chinees gaan ophalen. Gelukkig is er een APP van Google die een prima vertaling geeft. Het opnieuw kalibreren kun je doen door de reset knop in te drukken en de gordijnen te sluiten. Hierna open en sluit je de gordijnen weer en zal hij op de juiste stand stoppen.

Deze motor heeft overigens een functie om handmatig hem open en dicht te doen. Dit kun je activeren door aan het gordijn te trekken, de motor zal dan aanspringen en het laatste gedeelte voor je doen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat je behoorlijk hard aan het gordijn moet trekken.

Andere feature is de automatische stop functie. Als het gordijn ergens op vastloopt zal hij automatisch stoppen. Hij zal dus niet zomaar je gordijnen kapot trekken.

Installatie op de Homey:

Ik had jullie dus graag de mogelijkheid willen laten zien om hem via de Fibaro Shutter module te installeren maar helaas kan dit niet met deze motor. Gelukkig is hij wel toe te voegen aan de Homey dus opzich geen probleem.

Het installeren start je door in te loggen op de Homey en naar het apparaten gedeelte te gaan. Vervolgens klik je op het plus en installeer je de Brel motors APP. Hierna klik je op Brel Gordijnen en moet je op de afstandsbediening het gordijnen even open en dicht doen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd.

Je kunt hem dus vanaf nu via de Homey bedienen én via de meegeleverde afstandsbediening. 

Installatie schermen:

Apparaat:

Configuratie:

Er is niet heel veel te configureren behalve dat je de omhoog/naar beneden kunt omdraaien.

Flow opties:

ALS:

EN:

DAN:

Voorbeeld flow: 

Als voorbeeld wil ik graag dat de gordijnen dichtgaan als de zon onder is.


Andere systemen:

Omdat de motor via de 433Mhz protocol werkt zou het geen probleem moeten geven om hem op andere controllers te installeren. Zo lees ik berichten dat de rfxCOM i.s.m. Domoticz ook zou moeten werken. Ik heb dit zelf niet getest.

Een betere optie is om de DT52S motor aan te schaffen met een Fibaro Roller shutter welke via Z-Wave werkt. Hierdoor kun je hem gebruiken op bv de Fibaro Home Center 2, Vera en ZipaTile.  Deze Motor hebben wij nog niet kunnen testen maar er is wel wat informatie te vinden op het web hierover.


Conclusie:

Met de Dooya oplossing voor gordijnen kun je op een redelijk goedkope manier je gordijnen automatisch open of dicht laten gaan. De motor lijkt goed en stevig in elkaar zitten. Er zit een automatisch stop op de motor als hij merkt dat er weerstand is. Dit is maar goed ook want er zit behoorlijk wat kracht in de motor.

Deze motor (DT52E) maakt gebruik van de 433Mhz protocol om hem aan te sturen. Hou hier dus rekening mee want dit werkt niet zomaar met elke controller. Op de Homey werkt dit in ieder geval goed. Enige nadeel is dat je soms geen feedback krijgt. Je kunt dus soms niet op de controller zien of het gordijnen open of dicht zijn. Ander punt is dat je alleen maar omhoog en omlaag als tekst kunt kiezen. Dit kan weleens verwarrend werken omdat je niet weet of het gordijn nou open gaat of dicht. De woorden open en dicht zouden beter zijn geweest.

Goed om te melden is dat er geen gemakkelijke mogelijkheid is om de gordijnen 50% te openen. Op zich geen probleem omdat de meeste mensen dit niet nodig zullen hebben.

De rail voelt solide aan en het systeem om de gordijnen te bewegen degelijk. Het recht ophangen is wat lastig en hiervoor moet je even goed de tijd nemen, maar als het eenmaal hangt heb je er geen omkijken meer naar.

Het bestellen van dit product gaf bij mijn leverancier wat problemen. Heb je hier geen zin in dan ben je aangewezen op een wat duurder systeem maar hier koop je dan wel meer zekerheid voor terug.

 

+

Krachtige motor
Solide systeem

-

Tekstueel wat verwarrend door "Omhoog en Omlaag"
Niet altijd terugkoppeling van status
Ophangen vereist wat aandacht
Geen Nederlandse/Engelse handleiding
Werkt niet via Z-Wave

 

De gebruikte producten ook kopen?

Klik hier om ze te bestellen

Reacties (5) -

 • Prekz

  28-3-2018 09:59:00 | Antwoord

  Wil je eens een foto sturen van hoe de gordijnen hangen en dan nog specifieker of je een foto kan maken of je de motor ziet hangen ja of nee?

  Ik mis namelijk een klipje op de motor waar je het laatste haakje van de gordijn aan kan hangen zodat de motor niet zichtbaar is. Voorbeeldje van een xiaomi via Aliexpress:
  ae01.alicdn.com/.../...-for-xiaomi.jpg_640x640.jpg

  Vraagje over de motor, bedoel je hiet heel toevallig de DT52 (S of E) variant i.p.v. DS52?

  • domotica-blog.nl

   30-3-2018 12:12:23 | Antwoord

   Je ziet de motor niet want ik heb een extra haakje in het plafond gehangen. Zal even kijken of ik hier wat foto's van kan toevoegen.

   Was even in de war met de motors inderdaad.....nu goed gezet en nog even verduidelijkt.

 • michel

  4-4-2018 10:12:20 | Antwoord

  Erg interessante post. Ik zag dat er nu ook motoren zijn welke ZigBee gebruiken. Dit lijkt mij een betere oplossing gezien ze dan in het mesh netwerk opgenomen kunnen worden. Zoek maar eens op  Xiaomi Aqara Curtain motor ZigBee kosten rond de $80

 • Auke

  7-12-2018 22:42:29 | Antwoord

  Interessante blog. Ik ben wel benieuwd hoe je voorkomt dat iemand willekeurig op 433MHz je gordijnen open en dicht kan doen. Is dit beveiligd?

 • Cor Hazeu

  26-12-2018 13:40:12 | Antwoord

  De KT350E heeft naast 433 MHz afstand bediening een RJ-12 telefoon connector waarmee je met een paar relais uitgangen de gordijn motor kan besturen.
  De 433 MHz afstand bediening moet eerst met een motor "gepaired" worden, maar superveilig is dit niet.  Op de internet filmpjes zie je de gordijnen geruisloos dicht lopen. Bij mij in de praktijk hoor je wel het geruis van de getande aandrijf riem. Echt storend is dat nou ook weer niet...

Reactie plaatsen