Aeon Labs - Key Fob (GEN5) - Review

Aeon Labs - Key Fob (GEN5) - Review

 
De KeyFob is een kleine z-wave afstandsbediening. Je kunt er gemakkelijk scenes mee opstarten om bv je garagedeur te openen of een lamp aan/uit te zetten. 
 
 
Op de afstandsbediening zitten 4 knoppen, met deze knoppen kun je 8 scenes opstarten. Elke knop kun je namelijk lang en kort in drukken. Er zit een kleine led op zodat je ook ziet dat er wat gebeurd. Handig als je hem buitenshuis gebruikt, dan kun je toch zien dat hij reageert.
 
De KeyFob is slechts: 5,5 x 3,0 x 1,3 cm (HxBxD) wat super klein is. Het geheel is netjes afgewerkt en voelt degelijk aan. Er zit een ring aan om hem aan je sleutelbos te hangen.
 
De batterij (CR 2540, 3 volt) kun je gemakkelijk plaatsen door aan de achterkant het klepje weg te schuiven.
 

"Mini controller"

Het is het mogelijk om de Z-wave modules direct aan de afstandsbediening te koppelen. Het is dus ook een soort van mini controller.
 

"Z-wave+ ingebouwd"

 
De KeyFob maakt gebruik van de nieuwe Z-wave plus protocol. Hierdoor heeft de module:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om firmware upgrade uit te voeren
- Verbeterde beveiliging
 
Je controller moet wel z-wave plus ondersteunen. De Zipabox kan daarom nog geen gebruik maken van deze voordelen. De module werkt voor de rest wel prima.
 
 
Hij is te koop voor: €61,50
 

Wat krijg je:

 
- KeyFob
- Handleiding (Engels)
- Pin voor de configuratie
- Knoopcel batterij
 

 

Uitpakken:


Grootte:

 
 
 

Uiterlijk:

Voorkant
 
 
Achterkant
 
 
Bovenkant
 
 
Onderkant
 
 
Zijkant
 
 
Open
 
 
Batterij compartiment
 

 
Installatie op Zipabox:
De keyfob heeft een speciale volgorde nodig om hem toegevoegd en werkend te krijgen met de Zipabox. Het toevoegen hoeft niet perse dichtbij de Zipabox.
 
Start de normale toevoegen procedure op. Als de Zipabox vraagt om te "excluden" druk dan met de bijgeleverde pin op de learn knop. De led aan de voorkant zal dan groen gaan knipperen. Als het gelukt is zal hij groen oplichten voor 2 sec. Herhaal deze 2 stappen voor het "includen".
 
Hierna moet je de KeyFob uit de setup mode halen. Dit kun je doen door de learn en mode knop op de achterkant te gelijk voor 3 sec. ingedrukt te houden. De led zal 3 sec. rood oplichten en daarna, als het gelukt is, groen oplichten.
Hierna moet je bij de "device config" op je Zipabox zorgen dat de "Mode selection" op "Scene_Mode" staat. Als dit niet het geval is moet je dit wijzigen en opslaan. Hierna even de Zipabox syncen en de Keyfob wakker maken door 3 sec de learn knop ingedrukt te houden.
 
 
 
 

Learn/Reset
 
Schakelen tussen verschillende "modes"
 

Configuratie:

Mode selectie
 


Video/Configuratie:


Regels:

Klik op button 4 > Tuin lamp aan
 
Button 4 ingedrukt houden > Alarm > Disarm *
 

Opties voor regels:
 

Alarm koppelen aan KeyFob:

 
Je kunt de KeyFob koppelen aan het alarm van je Zipabox. Je kunt dan op afstand je alarm aan- en uitzetten. Een uitgebreide uitleg van het alarmsysteem kun je hier vinden.
 

 

Conclusie:

Wil je makkelijk scenes starten zonder je telefoon te pakken? Dan is deze KeyFob een mooie oplossing. Hij is degelijk gemaakt, dus aan je sleutelbos hangen is geen probleem. Het toevoegen kan lastig zijn, hier had Aeon Labs beter wat gemakkelijker kunnen maken, maar als je goed de handleiding volgt is er wel uit te komen.
 
Het bereik van de afstandbediening is zeer goed. Zelfs buiten m'n huis en een aantal meters verder kon ik de verlichting nog uit doen.
 
 
+
Klein
Prima bereik
Geeft terugkoppeling d.m.v. led
 
-
Toevoegen is wat lastig
 
 
 
* Je alarm kun je alleen bedienen via een regel als je dit ingeschakeld hebt in je alarmpaneel. Zie deze post voor informatie.
 Aeon Labs bedankt voor het beschikbaar stellen van deze module.

Deze module is te koop via:

Reacties (3) -

 • Piet

  26-3-2015 09:40:25 | Antwoord

  Bedankt voor de mooie instructie! Ik zal mijn KeyFob weer eens van stal halen om, via je procedure, dat ding nu eens echt in gebruik te nemen.
  Ik heb wel nog een echte domme vraag aan je. Als ik meer dan een controller heb om een z-wave device te besturen: zijn er z-wave devices die dat niet toestaan of is dat 'onbeperkt'?

  • domotica-blog.nl

   26-3-2015 16:53:25 | Antwoord

   Naar mijn weten kun je een module maar 1 keer koppelen aan 1 controller. Je kunt vaak wel een controller in een cluster zetten/koppelen aan elkaar.

 • Fernando

  26-3-2015 23:16:19 | Antwoord

  Weer een mooie duidelijke review!
  Dank daarvoor.

  Een vraagje, kan je ook een keer de Z-Stick 2 van Aeon Labs testen? Ben benieuwd of dat goed werkt, vooral met producten als Homegenie en Domoticz.

  http://www.homegenie.it

  http://domoticz.com

Reactie plaatsen