Onze sponsor:

Review: Aeon Labs - Key Fob (GEN5)

De KeyFob is een kleine z-wave afstandsbediening. Je kunt er gemakkelijk scenes mee opstarten om bv je garagedeur te openen of een lamp aan/uit te zetten. 

Op de afstandsbediening zitten 4 knoppen, met deze knoppen kun je 8 scenes opstarten. Elke knop kun je namelijk lang en kort in drukken. Er zit een kleine led op zodat je ook ziet dat er wat gebeurd. Handig als je hem buitenshuis gebruikt, dan kun je toch zien dat hij reageert.

De KeyFob is slechts: 5,5 x 3,0 x 1,3 cm (HxBxD) wat super klein is. Het geheel is netjes afgewerkt en voelt degelijk aan. Er zit een ring aan om hem aan je sleutelbos te hangen.

De batterij (CR 2540, 3 volt) kun je gemakkelijk plaatsen door aan de achterkant het klepje weg te schuiven.

"Mini controller"

Het is het mogelijk om de Z-wave modules direct aan de afstandsbediening te koppelen. Het is dus ook een soort van mini controller.

"Z-wave+ ingebouwd"

De KeyFob maakt gebruik van de nieuwe Z-wave plus protocol. Hierdoor heeft de module:
- Een beter bereik
- Meer bandbreedte
- Verbeterde "healing" mogelijkheden
- Er is tevens een betere manier om firmware upgrade uit te voeren
- Verbeterde beveiliging
 
Je controller moet wel z-wave plus ondersteunen. De Zipabox kan daarom nog geen gebruik maken van deze voordelen. De module werkt voor de rest wel prima.
 
 
Hij is te koop voor: €61,50

Wat krijg je:

- KeyFob
- Handleiding (Engels)
- Pin voor de configuratie
- Knoopcel batterij

 

Uitpakken:

Grootte:

Installatie op Zipabox:

De keyfob heeft een speciale volgorde nodig om hem toegevoegd en werkend te krijgen met de Zipabox. Het toevoegen hoeft niet perse dichtbij de Zipabox.

Start de normale toevoegen procedure op. Als de Zipabox vraagt om te "excluden" druk dan met de bijgeleverde pin op de learn knop. De led aan de voorkant zal dan groen gaan knipperen. Als het gelukt is zal hij groen oplichten voor 2 sec. Herhaal deze 2 stappen voor het "includen".

Hierna moet je de KeyFob uit de setup mode halen. Dit kun je doen door de learn en mode knop op de achterkant te gelijk voor 3 sec. ingedrukt te houden. De led zal 3 sec. rood oplichten en daarna, als het gelukt is, groen oplichten.
Hierna moet je bij de "device config" op je Zipabox zorgen dat de "Mode selection" op "Scene_Mode" staat. Als dit niet het geval is moet je dit wijzigen en opslaan. Hierna even de Zipabox syncen en de Keyfob wakker maken door 3 sec de learn knop ingedrukt te houden.

Installatie schermen:


Schakelen tussen verschillende "modes"


Learn/Reset

 

Configuratie:

 

Video/Configuratie:

Regels:


Klik op button 4 > Tuin lamp aan

 


Button 4 ingedrukt houden > Alarm > Disarm *

 

Opties voor regels:

 

Alarm koppelen aan KeyFob:

Je kunt de KeyFob koppelen aan het alarm van je Zipabox. Je kunt dan op afstand je alarm aan- en uitzetten. Een uitgebreide uitleg van het alarmsysteem kun je hier vinden.

Conclusie:

Wil je makkelijk scenes starten zonder je telefoon te pakken? Dan is deze KeyFob een mooie oplossing. Hij is degelijk gemaakt, dus aan je sleutelbos hangen is geen probleem. Het toevoegen kan lastig zijn, hier had Aeon Labs beter wat gemakkelijker kunnen maken, maar als je goed de handleiding volgt is er wel uit te komen. Het bereik van de afstandbediening is zeer goed. Zelfs buiten m'n huis en een aantal meters verder kon ik de verlichting nog uit doen.

Klein
Prima bereik
Geeft terugkoppeling d.m.v. led

Toevoegen is wat lastig
* Je alarm kun je alleen bedienen via een regel als je dit ingeschakeld hebt in je alarmpaneel. Zie deze post voor informatie. Aeon Labs bedankt voor het beschikbaar stellen van deze module.
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.